"First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win." Gandhi

субота, 22. јануар 2011.

C
A
R
L
I


C
A
P
L
I
N

Misli koje je za svoj 70. rođendan, 16. januara 1959. godine, Čarli Čaplin poklonio čovječanstvu.


Kada sam zaista počeo voleti sebe shvatio sam da su bol i emocionalna patnja samo upozorenja koja mi govore da trenutno živim suprotno od svoje istine. Danas znam da se to zove BITI VJERODOSTOJAN.Kada sam zaista počeo voljeti sebe, shvatio sam koliko može biti uvrijedljivo kada pokušavam da natjeram nekoga da radi ono što ja hoću, iako znam da trenutak nije pravi i da ta osoba nije spremna za to, pa čak i onda kada sam ta osoba JA. Danas, ja to zovem POŠTOVANJE.Kada sam zaista počeo voljeti sebe, prestao sam žudjeti za nekim drugačijim životom i mogao sam vidjeti da je sve što me je okruživalo ustvari bilo poziv da rastem i da se razvijam. Danas, ja to zovem ZRELOST.Kada sam zaista počeo voljeti sebe, shvatio sam da sam pod bilo kojim okolnostima uvijek na pravom mjestu, u pravo vrijeme i da se sve događa u tačno pravom trenutku. Tako da sam mogao biti miran. Danas to zovem SAMOPOUZDANJE.Kada sam zaista počeo voljeti sebe, prestao sam samom sebi krasti svoje vrijeme, i prestao sam praviti grandiozne projekte za budućnost. Danas radim samo ono što mi donosi radost i sreću. Radim stvari koje volim da radim i koje vesele moje srce i činim to na svoj vlastiti način i u svom vlastitom ritmu. Danas znam da se to zove JEDNOSTAVNOST.Kada sam zaista počeo voljeti sebe oslobodio sam se svega što nije bilo zdravo za mene: od hrane, ljudi, stvari, situacija i svega ostalog što me je vuklo ka dnu a dalje od mene samoga. U početku sam to zvao „zdravi egoizam“, ali danas znam da je to LJUBAV PREMA SAMOME SEBI.Kada sam zaista počeo voljeti sebe prestao sam željeti da sam uvijek u pravu, tako sam manje griješio. Danas sam shvatio da se to zove SKROMNOST.Kada sam zaista počeo voljeti sebe, odrekao sam se navike da živim i dalje u prošlosti i da se brinem za svoju budućnost. Sada pak živim samo za ovaj trenutak u kojem se SVE dešava. Tako živim svakog dana i zovem to ISPUNJENJE.Kada sam zaista počeo voljeti sebe spoznao sam da me moj um može poremetiti i da se od nekih svojih misli mogu razboljeti. Ali čim sam počeo da koristim svoje srce, moj um je dobio dragocjenog saveznika. Danas ovu vezu zovem MUDROST SRCA.Nema potrebe da se plašimo svađa, suočavanja niti bilo kakvih problema, jer i zvijezde se ponekad sudare pa i iz sudara nastane neki novi svijet. Danas, ja znam: TO SE ZOVE ŽIVOT. 
Hvala Margi

13 коментара:

 1. Prekrasne misli koje govore sve!
  Pusa i ugodan vikend.

  ОдговориИзбриши
 2. Danas, baš danas, ovakve pouke su mi trebale... I dobih ih... hvala, Pipi!

  ОдговориИзбриши
 3. Draga Pipi divan ti je post...
  Hvala ti što si ga podijelila sa nama.
  LP i velika pusa

  ОдговориИзбриши
 4. Šta sve to je on rekao?Onaj komičar?Stvarno je shvatio život!Pozdrav,
  Tanja

  ОдговориИзбриши
 5. Tko bi rekao, da je Carli Caplin bio tako mudar covjek.Prekrasan post, hvala Pipi:-)
  Cmokic

  ОдговориИзбриши
 6. Dobri stari Carli,puno smeha nam je podario svojim filmovima,evo i sad se smejem,mozda nije prikladno uz ovaj post ali to je sustina,zar ne? :-)kiss

  ОдговориИзбриши
 7. hvala ti draga na divnom postu,ove mudre rijeci treba zapamtiti..i hvala ti sto si me uputila na "tajnu",nisam mogla prestat s citanjem..u zadnje vrijeme sam malo zbucana,nisam bas najbolje,tako da mi je "tajna" dosla ko narucena..pusu ti saljem!

  ОдговориИзбриши